Samenvatting:
In de bijbels-historische roman 'Nehemia, bouw op Mij' vertelt bestsellerauteur Lynn Austin het verhaal van Jeruzalem: van een ruïne tot een prachtig bloeiende stad.
Als hij hoort dat de muren van Jeruzalem zijn afgebroken en dat de poorten zijn verbrand, raakt dat Nehemia, de schenker van koning Artaxerxes in Perzië, diep. Hij bidt tot God om hulp en wordt gehoord: de koning geeft hem toestemming om naar Jeruzalem te reizen en de muren van zijn stad weer op te bouwen.
Maar Nehemia heeft geen idee van de gevaren die hem wachten. De leiders van de omringende volken tonen zich brute vijanden, die samenspannen en aanslagen beramen om hem te vermoorden en de wederopbouw zo een halt toe te roepen.
Lynn Austin wordt geroemd om haar historische en haar bijbels-historische romans. Eerder schreef ze onder andere series over de bijbelse koningen Hizkia en Manasse. 'Nehemia, bouw op Mij' is deel 3 in de serie 'De wederopbouw van Jeruzalem' over de profeten Zacharia, Ezra en Nehemia.
Mijn eigen mening over dit boek:
Het boek heb ik nog niet eens uitgelezen, maar kan al wel zeggen dat ik bijna elk moment dat ik kan probeer in dit boek te lezen, want ik wil weten hoe het afloopt. Er lopen een aantal verhalen door elkaar, zo krijg je een beetje inzicht in de tijd waarin dit alles plaatsvind. Wat voor mij erg naar voren springt is dat de dochters van Sallum ook mee werken aan de bouw van de Muur. En dat wordt zelfs in de Bijbel ook genoemd.
Daar staat nl het volgende:
Nehemia 3:12
'Daarnaast verrichtte Sallum herstelwerk, de zoon van Lohes, hoofd van de andere helft van het district Jeruzalem, hij en zijn dochters'. |
Dat vind ik zo mooi, en ik geloof dat het ook letterlijk bedoeld is en niet zoals sommige bijbelgeleerden denken dat het figuurlijk zou zijn en het woord dochters, volgens hen, dorpen rondom zou betekenen.
Daar geloof ik dus helemaal niets van. Ik geloof oprecht dat het letterlijk bedoeld wordt en dat het zijn dochters zijn geweest die hebben meegebouwd aan de Muur van Jerusalem.
Vinden jullie dat niet gaaf, ik wel, want ik als vrouw wil ook graag in Gods grote avontuur helpen, jullie toch ook, wie niet eigenlijk. En ik denk dat God ons als vrouw ook bedoeld heeft voor avontuur en niet alleen maar zorgen voor kinderen en het huishouden doen. Dat is trouwens ook best wel een grote taak en ik heb respect voor moeders van nu, want in deze tijd is het niet makkelijk om kinderen op te voeden denk ik. (zelf ben ik nl geen moeder).
Maar denk je eens in God roept Nehemia op om de Muur weer te herbouwen. Je proeft aan alles dat dit iets groots is, Gods plan, dan wil je toch ook meebouwen daar wil je toch deel van uit maken, en dan niet alleen maar eten maken voor de mannen, maar ook echt meebouwen. Ik zou dat wel willen hoor. En ik wil dat nog steeds. Nou weet ik natuurlijk niet wat de daadwerkelijke reden is geweest waarom Sallum zijn dochters hebben meegebouwd, maar het staat wel in de Bijbel en in die tijd was dat niet makkelijk om als vrouw, mannen werk te doen, kan ik mij voorstellen, aangezien wij nog maar relatief kort mogen werken en andere privileges hebben als vrouw.
Ik geloof dat God ons vrouwen zeker wil gebruiken in zijn plannen, want God schiep hen Man en vrouw naar ZIJN BEELD. En vandaag de dag heeft God nog steeds grote plannen, dus vraag God wat jij voor hem mag doen en waar Hij jou voor kan gebruiken, wie weet ben je wel een Koningin Esther, of een van de dochters van Sallum. Begrijp me niet verkeerd, eten brengen naar de mannen die hard werken is ook nodig. En de dingen die we voor God mogen doen, wat avontuurlijk is hoeft niet altijd te betekenen in het grote, maar kan ook in het kleine zijn, bidden voor verandering b.v. of voor de Koning bidden, voor je werkgever, voor je partner, je kinderen, je ouders. En soms is het uitstappen in geloof en vertrouwen op God dat Hij weet wat Hij doet met jou en ook met mij.
Ik hoop dat je bemoedigd bent, ik wel en dit boek is ook een aanrader. Ik heb trouwens een klein stukje uitgelicht van dit boek wat mij erg aansprak, wie weet wat jij gaat ontdekken.
Veel zegen gewenst bij het lezen van dit boek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten