dinsdag 13 september 2016

O Gezond & Weldadig bewust leven in 24 weken... Deel 8

 Afbeeldingsresultaat voor wandelen


O Gezond & Weldadig bewust leven in 24 weken...Alle delen, klik hier!

Tweede week 
Maandag 

Onderwerp van deze week is: 
Lopen en Bewegen

Afbeeldingsresultaat voor bewegen

Lees 1 Korintiërs 6:19-20; 1 Korintiërs 9:24-27; Romeinen 12:1
Afbeeldingsresultaat voor 1 korintiers 6:19-20
Afbeeldingsresultaat voor 1 korintiers 9:24-27
Afbeeldingsresultaat voor romeinen 12:1


Bewegen is goed voor je totale gezondheid

Regelmatig bewegen kan je voor een deel beschermen tegen ziekte en pijn, je stemming verbeteren en je met stress helpen omgaan. Om gezond te blijven raden we je aan vijf dagen per week een halfuur matig tot intensief te bewegen, het liefst eigenlijk elke dag. Nóg beter is het om er één of twee keer per week een flinke schep bovenop te doen en intensief te sporten. Minimaal vijf keer per week matig tot intensief bewegen is de Nationale Norm Gezond Bewegen (1) voor volwassenen. Om gezond te blijven is het helemaal niet nodig om enorm zware inspanningen te leveren! Onderzoek toont aan dat wandelen: helpt om op gewicht te blijven; de kans op hart- en vaatziekten en beroertes verkleint; de bloeddruk verlaagt; een hoog cholesterolgehalte verlaagt; ervoor zorgt dat je je beter gaat voelen; de botdichtheid toe laat nemen, osteoporose helpt voorkomen; de kans op darmkanker vermindert; de  kans op diabetes type 2 vermindert; de beweeglijkheid en coördinatie helpt verbeteren en  de kans op vallen verkleint. (2)

Afbeeldingsresultaat voor half uur bewegen
Geestelijk inzicht

De Bijbel zegt maar heel weinig over bewegen, waarschijnlijk omdat de meeste mensen toch al overal lopend heen gingen en door inspannend lichamelijk werk toch al heel wat beweging kregen in hun dagelijks leven. Hoewel het belang van bewegen wordt erkend, wordt er minder waarde aan gehecht dan aan een godvrezend leven. Ons Lichaam is door God geschapen en daarom zijn we verplicht er goed voor te zorgen. De Bijbel zegt dat ons lichaam de  tempel van de Heilige Geest is als we christen zijn, en dat we het in Gods dienst moeten stellen als een levend offer.

Afbeeldingsresultaat voor 1 korintiers 3:16

Als je wilt beginnen met intensiever bewegen

Wandelen en fietsen zijn uitstekende manieren om voor je gezondheid te zorgen en in conditie te blijven. Wil je echter intensiever gaan bewegen (echt gaan spórten) en heb je lange tijd niet aan sport gedaan, dan is het raadzaam om er niet zomaar mee te beginnen.

Kijk op de website die bij dit boek hoort (www.gezondenweldoen.nl) bij 'Gezondheidstesten' voor meer informatie.


Bronvermelding en Informatie over het boek wat ik in deze blog gebruik en website klik hier!


(1) De 'Nationale Norm Gezond Bewegen'is afkomstig van het Nederlandse ministerie van Welzijn, Gezondheid en Sport; zie ook Fit in hart en spieren, door Rosaline Ratering, Uitgeverij Boekencentrum, pag.25


(2) Davison & Grant 1993, US Dept of Health 1996, Britisch Hart Foundation 2000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten